PALMYRA
Start DAMASCUS PALMYRA CRAQ CHEV. ALEPPO MAALOULA BEKAA VALLEI BOSRA MENSEN INFO DUITS


Ga naar de FOTOCOLLAGE   /    Palmyra: Meer info 1  /  Meer info 2   /  Info Duits

PALMYRA

Sinds onheugelijke tijden is Tadmor (de oude naam voor Palmyra) een pleisterplaats van de handelskaravanen op de zijderoute van en naar China. Tegenwoordig is het niet alleen bekend bij archeologen, maar is het ook de belangrijkste trekpleister van SyriŰ geworden. De "Stad er Palmen" is nu dan ook gemakkelijk bereikbaar via verharde wegen;  in de aircobussen hoef je er geen stof te happen zoals vroegere reizigers.

Koningin Zenobia

In de 2de eeuw na Christus werd de woestijnoase door de Romeinen ingenomen en vervolgens ingelijfd bij de provincia Syria (die overigens bijna het hele huidige Midden - Oosten besloeg). De stad vormde een buitenpost om de opdringende Perzen (de Parthen) tegen te houden. Na een eeuw of zo kreeg de plaatselijke koningin Zenobia (moet bloedmooi zijn geweest) het te hoog in haar bol. Zij streefde onafhankelijkheid na en breidde zelfs haar rijk ten koste van de Romeinen uit. Dat zette kwaad bloed bij keizer Aurelius, die maakte echter in 272 korte metten met haar Alleingang en voerde haar gevankelijk naar Rome, waar ze in triomf in de straten van de stad aan het volk werd getoond. De stad zag er toen wel erg Romeins uit, maar de bewoners waren dat zeker niet. Men sprak er Perzisch, Grieks en Aramees (de taal die Jezus gesproken zou hebben). Na Zenobia zakte de stad weg in vergetelheid

 

DAG 3

DAMASCUS ‑ PALMYRA ‑ HOMS

De dodenstad van Palmyra

Overzicht Palmyra

Door woestijn heen en terug

Met de eigen bus dwars door de woestijn naar de klassieke oasestad Palmyra, 300 km verderop. Twee keer moeten we stoppen voor een soort road bloc midden in niemandsland, de papieren van de chauffeur worden gecontroleerd. Vˇˇr het stadje gaan we graftombes en een dodenstad met torens bezoeken. Eeuwenlang hebben de bewoners hun doden in deze graftorens opgebaard. Sommige zijn nog vrijwel intact (zonder lijken evenwel...) De doodskisten lagen soms wel 5 rijen hoog in nissen, net zoals in catacomben. Er bevonden zich ook grafkelders met heel bijzonder beeldhouwwerk, soms nog half begraven in het zand.

Bescherming tegen woestijnrovers

Interessant zijn de ru´nes van de stad van Zenobia zelf, soms heel gaaf nog, zeker die van de Acropolis en de Bel‑tempel, met op de achtergrond het hooggelegen 17e - eeuwse fort uit de Osmaanse tijd van de Turkse overheersing hier. Dat Qualat Ibn Maan moest de stad beschermen tegen woestijnrovers (de bedoe´enen hier staan  berucht om hun onbetrouwbaarheid). Indrukwekkend is de Colonnade, een zuilengang van 700 meter lang die door honderden pilaren omzoomd wordt. Ook het front van het theater staat nog rechtop. Tussen de antieke overblijfselen zwerven mannen met kamelen rond, waarschijnlijk om de couleur locale te versterken. Aardige jochies leuren met ansichtkaarten. Het lokale museum blinkt uit in oud fotowerk,  maar valt verder nogal tegen. De belangrijkste stukken liggen natuurlijk allemaal in Damascus in het Nationale Museum.

Overzicht van de oude nederzetting met fort op de heuvel

De cultus van Baal

De tempel van Bel (Baal) verkeert nog in prima staat, alleen het dak is foetsie.  Baal was de godheid van onder andere de vruchtbaarheid (belangrijk in zo'n dor land, nou ja, eigenlijk overal ter wereld, ook in verband met nageslacht...) die vergelijkbaar is met de oppergoden van de Grieken. Zeus,  en die van de Romeinen, Jupiter. De Joden en christenen fulmineerden als monothe´sten furieus tegen de verering van deze zogenaamde afgod. Toch zijn er nog veel elementen van de Baal-afgoderij in de grote woestijngodsdiensten als het Christendom en de Islam geslopen. Vaak zijn ze niet meer als zodanig herkenbaar. Het tempelcomplex is omsloten door een 15 meter hoge muur. Er is een offerplaats voor dieren herkenbaar; zij zouden ook mensen offeren, maar dat schijnt nooit echt afdoende bewezen te zijn.

(KLIK OP EEN MINIATUUR VOOR EEN VERGROTING)

       

Palmyra

 Grote oude stad op het kruispunt van diverse beschavingen

De enorme omvang van de ru´nes bij Palmyra onderstreept het feit dat dit een van de grootste steden uit de Oudheid was. De handelsrelaties met Rome zorgden voor welvaart, terwijl er ook een aparte cultuur werd ontwikkeld. Uiteindelijk ging Palmyra aan het eigen succes ten onder, wat in 273 v. Chr. leidde tot de val van de stad.

Het belang van Palmyra kwam voort uit de ligging, in een oase in het hart van de Syrische woestijn. Die locatie maakte dit tot een belangrijke halte voor karavanen die de oude zijderoute volgden: de handelsroute die luxeartikelen van en naar het Oosten bracht. Getuige de vermelding in de archieven van Mari (nu Tell Hariri) werd de locatie vanaf ten minste het tweede millennium v. Chr. bewoond. De glorietijd van Palmyra viel echter samen met de hoogtijdagen van Rome. Het werd deel van een Romeinse provincie, maar bleef een gewaardeerde bondgenoot en behield een grote mate van zelfbestuur.

Onder koningin Zenobia liep dit wankele evenwicht gevaar. In tegenstelling tot wijlen haar echtgenoot Odenathus, een gunsteling van Rome, wilde Zenobia de grenzen van Palmyra uitbreiden. Haar leger veroverde gebieden in Egypte en AziŰ, en toen ze haar zoon Vaballathus uitriep tot keizer, zag Rome dit als een bedreiging. Op bevel van keizer Aurelianus werd Palmyra geplunderd en Zenobia meegevoerd naar Rome.

De kunst en architectuur van Palmyra, liggend op het kruispunt van diverse beschavingen, verenigden Grieks-Romeinse technieken met lokale tradities en Perzische invloeden. De meeste ru´nes bij Palmyra dateren uit de Romeinse tijd. De voornaamste bezienswaardigheden zijn de Tempel van Bel, de Grote Colonnade en de Thermen van Diocletianus. Sommige werden later aangepast voor militair gebruik (zo werd de Tempel van Bel in de 12e eeuw een Arabisch fort), maar de stad kwam de aanval van Aurelianus nooit te boven.

Grote stad Homs

De middagetappe voert ons naar Homs, een grote kleurloze stad in de vallei van de Orontes gelegen, eveneens een rit van 300 km. Een prima hotel hebben we daar! In de kelder wordt net een fancy fair gehouden, druk bezocht door de Syrische moderne middenklasse. Niks geen gesluierde vrouwen hier, maar zwaar geparfumeerde en modern opgetutte, mollige tantes van middelbare leeftijd die aan ÚÚn stuk door roken; ook jonge meiden in hippe spijkerbroeken die al coca cola slurpend voortdurend naar de jochies lonken.

De Khaled - moskee in Homs

     FOTOCOLLAGE  

PALMYRA

Vorige Start Volgende

DAMASCUS PALMYRA CRAQ CHEV. ALEPPO MAALOULA BEKAA VALLEI BOSRA MENSEN INFO DUITS


Laatste update: september 2013

ONZE  ANDERE  REISVERSLAGEN

ALASKA   /  ARGENTINI╦ / ARMENI╦ /  AUSTRALI╦   /  AVONTUREN  /  BALKANREIS  /  BELGI╦  /  BELIZE   /  BULGARIJE  /  CANADA   /   CALIFORNI╦   /   CHILI   /   CHINA   /   CUBA   /   CURAăAO   /   CYPRUS   /   DENEMARKEN   /   DUITSLAND   /  ECUADOR   /   EGYPTE   /   ENGELAND   /  ESTLAND  /  FILIPPIJNEN  /  FINLAND   /  FOTOSITE  /  FRANKRIJK  /  GEORGI╦   / GRIEKENLAND  /  GUATEMALA   / HONGARIJE   /  IERLAND   /    INDIA  /  INDONESI╦  /    IRAN  /   ISRA╦L  /   ITALI╦   /  JORDANI╦   /   KRETA   /   KROATI╦   /  LETLAND   /   LITOUWEN /    LUXEMBURG  /   MADEIRA   /   MALEISI╦   /   MALLORCA   /  MALTA  /   MAROKKO   /   MEXICO YUCATAN   /   MEXICO  /  NEPAL   /   NEW YORK   /   NOORWEGEN   / OEKRA¤NE /   OEZBEKISTAN   /  OOSTENRIJK  /   PARAGUAY   /   PERU   /   POLEN   /  PORTUGAL  /   REISFOTO'S   / ROEMENI╦  /  ROERMOND  / RUSLAND   /   SCANDINAVI╦   /   SICILI╦   /   SINGAPORE   /   SLOVENI╦   /  SLOWAKIJE SPANJE   /   SRI  LANKA   /   SYRI╦   /   THAILAND   /  TSJECHI╦   /   TUNESI╦   /   TURKIJE   /   UNESCO - SITE   /   URUGUAY   /   USA    /  VERDWENEN_STEDEN  /   WERELDERFGOED   /  WERELDFOTO'S  / ZUID-AFRIKA  /   ZWEDEN  /  ZWITSERLAND 

Andere websites van Jos Schmitz

Duitse kerken en kloosters  /  Duitse kastelen en paleizen   /   Zanggroep Vocus   /   Schilder Pantaleon Hajenius   /   Hanzesteden   /   Pedac 1971 ReŘnie   /   Ramakers ReŘnie   /   Kunst van Anna Czerniawska   /   Wereldfotoserie   /   Reisfoto's Jos en Clim   /   KNS Gilde Opleidingen  /  De stad Roermond  /  Wereldmuziek Matiz   /   Verdwenen Steden  /  Ommuurde Steden   /  Heilige Plaatsen  /  Kuuroorden  /  Beelden BelgiŰ  Beelden Oost-Europa  /  Begraafplaatsen  /  Natuurwonderen   / Bekende Pleinen  /  Parken en Tuinen  / Bekende Bruggen  /    Bekende Pleinen  /  Wereldmusea  /  Paleizen Zuid-Europa  /  Beelden Duitsland    /  Beroemde Gebouwen  /  Beelden AziŰ  /  Beelden Nederland  /  Musea Limburg