SYRIň
Start DAMASCUS PALMYRA CRAQ CHEV. ALEPPO MAALOULA BEKAA VALLEI BOSRA MENSEN INFO DUITS


 

6000 JAAR CULTUUR

(Dit is een web uit de reisserie van
Clim en Jos Schmitz)  

 

  Ga ook naar onze andere websites:
tientallen landen, honderden verhalen,
duizenden foto's!

E-mail webmaster Jos

Clim Schmitz       Jos Schmitz

 

Verwante website / land: JordaniŽ 

 
     

  ...... SYRIň !

DAMASCUS PALMYRA CRAQ CHEV. ALEPPO MAALOULA BEKAA VALLEI BOSRA MENSEN INFO DUITS

Palmyra (Tadmor)

INLEIDING

Jos maakte deze reis alleen in 1995. SyriŽ is een oeroud land in het Midden - Oosten dat weinig door toeristen bezocht wordt. Dat heeft alles te maken met de politieke situatie aldaar. De potentaat Hafez el-Assad heeft het land tientallen jaren in zijn (soms bloeddorstige) greep gehad. Of de zoon die hem opvolgde het regime met even harde hand zal handhaven staat nog te bezien. (In 2011 bleek echter van wel!) De USA rekent het land tot de As van het Kwaad, ofwel een van de 'rogue states', omdat het naar verluidt terroristen onderdak zou bieden.

De zogenaamde Arabische lente liet het ooit redelijk stabiele SyriŽ niet onberoerd. Grofweg drie groepen gingen zich verzetten tegen het onderdrukkende regime van de jonge Assad, hetgeen resulteerde in een bloedige burgeroorlog. Vanaf 2014 had dat tot gevolg een massale uittocht van met name middenklasseburgers die voornamelijk in de regio (Turkije, Libanon, JordaniŽ) hun toevlucht zochten. Vanaf 3015 kwam er een stroom vluchtelingen op gang die hun toevlucht zochten in West-Europa, wat met name in Nederland, vooral Duitsland en Zweden tot een overbelasting van de asielzoekerscentra leidde.

Hoe het ook zij, SyriŽ kan met recht de bakermat van de beschaving genoemd worden (samen met Irak trouwens...). De steden Aleppo en Damascus behoren tot de alleroudste ononderbroken bewoonde steden ter wereld. Het land telt enkele hoogtepunten die zeker de moeite van een bezoek waard zijn, zoals:

   
 •    Palmyra, een oase- en handelsstad uit de antieke wereld.

 •    Crac des Chevaliers , een kruisvaardervesting in het Anti - Libanon gebergte.

 •    Damascus en Aleppo, de oeroude stadskernen dan wel te verstaan.

 •    Bosra, een Romeinse garnizoensstad in ruÔnes.

We hebben van dit land geen echt uitgebreide reisbeschrijving meer voor handen. Bij elke pagina zullen we daarom de foto's voor zichzelf laten spreken, hier en daar aangevuld met wat fragmenten informatie of gewoon commentaar uit de losse pols. Ik hoop dat u mijn soms al te gemelijke opmerkingen voor lief wilt nemen.

 Afdingen op zijn Arabisch

PALMYRA

Bekijk ons filmpje!

ALGEMENE INFORMATIE

 •    De hoofdstad is Damascus met dik 2 miljoen inwoners. Aleppo in het noorden heeft ook meer dan 2 miljoen inwoners. Andere belangrijke steden: Homs en Hama in het dal van de Orontes en Latakia, de havenstad aan de kust.
 •    Het land telt meer dan 18 miljoen inwoners; het heeft een van de hoogste geboortecijfers ter wereld, dus de bevolking groeit er snel aan. Dat is best een probleem, want al die jong - volwassenen die de arbeidsmarkt opstromen (vaak goed geschoold) komen niet aan de bak en worden ontevreden; een politiek kruitvat dus.
 •    Godsdienst is overwegend de Islam, vooral soennitisch met een sjiietische en alawitische  minderheid. Er leven verder nog relatief veel  christenen en ArmeniŽrs (samen 10%). De christenen behoren vrijwel zonder uitzondering tot de Assyrische tak. Ze bevolkten het land al lang voordat de islamitische legers het in de zevende eeuw veroverden.
 •    Klimaat: droog landklimaat in het binnenland, aan de kust een vochtig zeeklimaat. Van december tot april erg koud in het binnenland. 's Zomers daarentegen heel heet, tot 45 graden.
 •    In de Bijbel komt  SyriŽ  voor onder de naam Aram. Palmyra wordt daar Tadmor genoemd, Aleppo is Beroia en Damascus figureert er als Al Sham.
 •    Het grondgebied bestaat voornamelijk uit een rotsachtige woestijn. De bodem is wel rijk aan archeologische vindplaatsen uit eigenlijk alle episoden van de wereldgeschiedenis.
 •    De bevolking concentreert zich in de zogenaamde Vruchtbare Halve Maan, waarmee de als akkergrond gebruikte steppe achter de bergen wordt bedoeld. Deze wordt bevloeid door de rivieren de Orontes in het westen en de Eufraat in het noorden. In dit gebied ontstonden de eerste sedentaire grote culturen uit de geschiedenis; waarschijnlijk werd hier ook de eerste vorm van een soort schrift ontwikkeld.
 •    De hoogste berg is de Djebel el-Cheikh, de berg Hermon uit de Bijbel (2814 m); deze ligt in het Anti - Libanon gebergte dat tevens de grens vormt met de staat Libanon (die trouwens lange tijd door de SyriŽrs gecontroleerd werd).
 •    Pas in 1946 werd SyriŽ echt onafhankelijk toen  de Fransen er wegtrokken. Daarvoor is het bezet geweest door de volgende (wereld-)machten: Egyptenaren, AssyriŽrs, BabyloniŽrs, Hettieten, Grieken, Romeinen, Saracenen, kruisvaarders en de Osmaanse Turken.
 •    Voor SyriŽ heb je een geldig paspoort en een visum nodig, aan te vragen bij de Ambassade van SyriŽ (die is in Brussel) of via een reisorganisatie. Inentingen zijn niet verplicht, maar wel wenselijk (voor alle zekerheid zeker 's zomers ).
 

Het weer in SyriŽ

 

 

DAMASCUS PALMYRA CRAQ CHEV. ALEPPO MAALOULA BEKAA VALLEI BOSRA MENSEN INFO DUITS


    Vragen of commentaar? E-mail naar webmaster Jos

                          

 

Start DAMASCUS PALMYRA CRAQ CHEV. ALEPPO MAALOULA BEKAA VALLEI BOSRA MENSEN INFO DUITS

Onze andere aparte webs over landen en reizen

Hanzesteden  bezocht

Unesco Werelderfgoederen

Duitse kastelen en paleizen

Duitse kerken en kloosters

Verdwenen Steden

Onze reisfoto's

Paleizen Zuid-Europa 

Beroemde Gebouwen

Ommuurde Steden

Heilige Plaatsen

Begraafplaatsen

Beelden BelgiŽ

Wereldmusea

Parken en Tuinen

Beelden Duitsland

Beelden Nederland

Beelden Oost-Europa

Natuurwonderen

Kuuroorden

Bekende Pleinen

Bekende Bruggen

Beelden AziŽ

Musea Limburg 

 

 

Bezoekers: